10 Απρ 2008

Στα Γιάννενα με "Το τετράδιο του Πατριάρχη"

«Το Τετράδιο του Πατριάρχη» ήταν για μένα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου: πώς να δώσω «ζωή» σε μια «άψυχη» ποιητική ανθολογία του μαθητού της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Δημητρίου Αρχοντώνη, του σημερινού Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, που άρχισε να γράφεται στις 14 Νοεμβρίου 1954.
Η πρώτη μου έρευνα απέδωσε καρπούς, καθώς βρήκα πολλά από τα ανθολογημένα ποιήματα – διάσημα στην εποχή τους – μελοποιημένα, κάποια την εποχή που γράφονταν κιόλας, από σπουδαίους έλληνες συνθέτες: Δημήτρης Μητρόπουλος, Αντίοχος Ευαγγελάτος, Μίκης Θεοδωράκης, Σόλων Μιχαηλίδης και άλλοι πολλοί ακόμα. Θέλησα όμως να έχω και σημερινές συνθέσεις.
Την ιδέα μου συνέδραμαν με προθυμία οι Πατρινοί συνθέτες Βάσω Φιλιππαίου, Σωτήρης Σακελλαρόπουλος, Εσθήρ Λέμη και ο φίλος Δημήτρης Δημακόπουλος από την Αμαλιάδα. Η παρουσίαση του «Τετραδίου» στην Πάτμο, στο Φεστιβάλ που διοργανώνει ο συνθέτης και μαέστρος Άλκης Μπαλτάς, το εμπλούτισε με μελοποιήσεις του Α. Μπαλτά και του Γιώργου Κουρουπού. Επίσης, ήλθαν πολύτιμοι αρωγοί στο εγχείρημά μου, καταθέτοντας, τις δικές τους μουσικές, ο πρωτοψάλτης Λυκούργος Αγγελόπουλος και η πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.
Έτσι, μέσα σε τέσσερα χρόνια το «Τετράδιο» ταξίδεψε στην Σύμη, την Κύπρο, την Πάτρα, την Πάτμο (με αφηγητές τον Γιάννη Φέρτη και την Μαρίνα Ψάλτη) την Αμαλιάδα και τώρα θα παρουσιαστεί στα Γιάννενα. Στις 18 Απριλίου –Παρασκευή του Λαζάρου- στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, θα παρουσιάσω με το «Πολύτροπον» (το καλλιτεχνικό σύνολο που απαρτίζεται από φίλους ικανούς μουσικούς) «Το Τετράδιο του Πατριάρχη» σε μια νέα εκδοχή. Την εκδήλωση διοργανώνει το ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΑΡΗ που τελεί υπό την Εφοροεπιτροπεία Αγαθοεργών Καταστημάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μου και θα τραγουδήσουν δυο παλιές καλές μου φίλες, διάσημες σήμερα στο χώρο τους: η μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου και η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά.

(Από το panagiotisandriopoulos.blogspot.com)

3 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Aγαπητέ μου αλέξη λ.

Ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα η αναδημοσίευση στο ιστολόγιό σου της είδησης για την παρουσίαση του τετραδίου του Πατριάρχη στα Γιάννενα.
Ένιωσα την ενέργειά σου ως έκφραση συναντίληψης, πράγμα ασύνηθες στους καιρούς μας.
Σε ευχαριστώ θερμώς και σου γνωστοποιώ ότι στην Ιδιωτική Οδό μου έχω κάνει σχετική αναφορά. Επίσης προτείνω το μπλογκ σου από το δικό μου.

Καλά ταξίδια στη μπλογκόσφαιρα
Π.Α.

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου αλεξη λ.

Ευχαριστώ από καρδιάς για την ανάρτηση σχετικά με το τετράδιο του Πατριάρχη στα Γιάννενα.
Ένιωσα συναντίληψη και αυθορμητισμό. Νομίζω ότι συγκλίνουμε στην ποίηση!
Έκανα σχετική αναφορά στο ιστολόγιό μου.

Καλά ταξίδια στη μπλογκόσφαιρα
Π.Α.

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου αλέξη λ.

Ευχαριστώ από καρδιάς για την αναφορά σου στη συναυλία μου στα Γιάννενα με "Το τετράδιο του Πατριάρχη".
Ένιωσα ειλικρινή συναντίληψη και αυθορμητισμό. Συγκλίνουμε στην ποίηση, νομίζω.
Έκανα σχετική αναφορά στο ιστολόγιό μου.

Καλά ταξίδια στη μπλογκόσφαιρα!
Π.Α.