16 Ιουλ 2008

Η "Μεγάλη Ερωτική"...

Στις 18 Ιουλίου του 1998 έφυγε από τη ζωή η Φλέρυ Νταντωνάκη. Η «Μεγάλη Ερωτική» του Μάνου Χατζιδάκι ταξίδεψε, χωρίς εισιτήριο επιστροφής, για τις «Γειτονιές του φεγγαριού» στα εξήντα της χρόνια. Πέθανε από καρκίνο, είπαν οι γιατροί… Πέταξε η ψυχή της «ψηλά στου Διγενή τ’ αλώνια…» για να συναντήσει εκεί «του κάτω κόσμου τα τελώνια» (στίχοι του Νίκου Γκάτσου, από το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Στου Διγενή τα κάστρα»).
Έφυγε, έτσι όπως έζησε η Φλέρυ Νταντωνάκη. Σαν ξωτικό. Σαν αερικό. Σαν πνοή. Εγκόσμια, αλλά και απόκοσμη. Του αγγελικού, αλλά και του δαιμόνιου. Του απτού, αλλά και του άπιαστου. Του φωτός, αλλά και του σκότους. Του εδώ, αλλά και του επέκεινα. Του μύθου, αλλά και της προσωπικής βασάνου.
Φωνή ιδανική, ουράνια, αγγελική. Αξεπέραστη ερμηνεύτρια στα τραγούδια και στα έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Μούσα του και ιέρεια. Πρωτόθρονη και, εν τέλει, αναντικατάστατη. Στο «Μεγάλο Ερωτικό». Στον «Κύκλο του C.N.S.». Στις «Γειτονιές του φεγγαριού». Στον «Καπετάν Μιχάλη». Στα «Λειτουργικά»…

Αναζητείστε τη Φλέρυ… Στο αφιέρωμα του περιοδικού «Οδός Πανός» (τεύχος Ιανουάριος – Φεβρουάριος 1999)… Και πιο πίσω, σε μια συνέντευξή της στο βιβλίο του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου «Αντίο παλιέ κόσμε». Κι ακόμα, στο βιβλίο του Γιάννη Σπυρόπουλου Μπαχ για την «τρελή του φεγγαριού», στα πλαίσια της σειράς «Βίοι αγίων».
Αναζητείστε τη Φλέρυ… Στους δίσκους του Χατζιδάκι. Αλλά και σε δύο «πολύτιμες» δισκογραφικές εκδόσεις των τελευταίων χρόνων:
«Φλέρυ, τρελή του φεγγαριού», με το ηχητικό υλικό της βραβευμένης μικρού μήκους ταινίας του Αντώνη Μποσκοΐτη. Οι μαρτυρίες , ο λόγος, και τα τραγούδια των Βασίλη Γισδάκη, Εύας Κοταμανίδου, Μαρίζας Κωχ, Ηλία Λιούγκου, Νίκου Πιτλόγλου, και Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου. Μοναδική στιγμή στο cd, η εξομολογητική συνέντευξη της Φλέρυς Νταντωνάκη στο Γιώργο Χρονά και η ερμηνεία της στο ισπανικό παραδοσιακό τραγούδι «Que Bonita».
Και στο συλλεκτικό cd από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με τη Φλέρυ Νταντωνάκη («η αιώνια εφηβεία της φωνής») σε τραγούδια των Τζον Λένον, Μπομπ Ντίλαν, Λέοναρντ Κοέν, Χένρι Μαντσίνι, Τζορτζ Γκέρσουιν, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια: