16 Ιουν 2009

To «Δεύτερο Πρόγραμμα» στο Πωγώνι

Παρασκευή 19 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα μεταδώσει συναυλία παραδοσιακής μουσικής από το συνεδριακό κέντρο Πωγωνιανής - Πωγωνίου Ιωαννίνων με τα συγκροτήματα Δημήτρη Χαρισιάδη, Φανής Δημοπούλου και Γιώργου Ντόντη.
Η Επαρχία Πωγωνίου αποτελεί μια ξεχωριστή ενότητα στον Ελλαδικό χώρο, ως προς την αρχιτεκτονική, τη φορεσιά, το χορό, το γλωσσικό ιδίωμα, και κυρίως το τραγούδι. Τραγούδι πολυφωνικό που αποτελεί συνήχηση πολλών μελωδιών που εναρμονίζονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα πρωτότυπο ηχητικό σύνολο. Είναι ένας τύπος τραγουδιού, που δεν συναντούμε σε άλλα μέρη της Ελλάδας, εκτός από το χώρο της Β. Ηπείρου.
Ο τελετουργικός του χαρακτήρας είναι σαν χορικό με τον κορυφαίο που προλογίζει και τον χορό που ακολουθεί και ολοκληρώνει τα ποιητικά και μουσικά θέματα.
Αυτός που παίρνει -αρχίζει το τραγούδι- λέγεται παρτής, ακολουθεί ο γυριστής που το γυρίζει μελωδικά και οι ισοκράτες που κρατούν το ίσο και εμπλουτίζουν το σύνολο αρμονικά. Παρασκευή 19 Ιουνίου, 9 το βράδυ, το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας εκπέμπει από την ακριτική Πωγωνιανή.
Επιμέλεια - παρουσίαση: Φεβρωνία Ρεβύνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: