18 Ιουν 2009

«Αυτός, ο Γιώργος»

Τα τραγούδια του δίσκου:
1) Η Γέννηση (Πέφτει η νύχτα βαριά, Ωροσκόπιο, Τη νύχτα αυτή ο έρωτας, Αυτός ο Γιώργος, Βγήκα στο φως), 2) Το τραγούδι της Τίτα Ρίτα, Τίτα Φόνε, Τίτα Πε 3) Το τραγούδι του Νείλου 4) ΟΗΕ Μπούγκι - Μπούγκι 5) Παιδικά Παιχνίδια 6) Το σεξ 7) Μάθημα Ελληνικής Ιστορίας 8) Επαγγελματικός προσανατολισμός 9) Έξοδος στρατοπέδου 10) Τανκό του αποχαιρετισμού 11) Σκάρλετ 12) Ανωτάτη ρουμποειδής σχολή 13) Όταν δεν μπορείς… 14) Ο Κλο - Κλο 15) Ανατολικά της Εδέμ 16) Φινάλε (Το τραίνο, Ευφραίνου Αττική, Σ’ αγαπάω φίλε).

Αυτός ο Γιώργος είναι ο σόουμαν Γιώργος Μαρίνος. Αυτός ο δίσκος κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1991 από το «Σείριο», τη δισκογραφική εταιρία που ίδρυσε και διηύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκις. Τα μουσική των τραγουδιών έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης και τους στίχους η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Γιάννης Ξανθούλης και ο Σταμάτης Κραουνάκης. Μαζί με το Γιώργο Μαρίνο τραγούδησε η Άννα Παναγιωτοπούλου. Στην ενορχήστρωση και στη διεύθυνση της ορχήστρας ο Νίκος Δανίκας.

Αυτός ο δίσκος είναι μια μουσική ιστορία για τον αρτίστα Γιώργο Μαρίνο, γραμμένη με χιούμορ και με φαντασία, με σαρκασμό και με τρυφερότητα, με σατιρικές και με δραματικές στιγμές. Αυτός ο δίσκος ολοκληρώθηκε μετά από παραγγελία του Μάνου Χατζιδάκι, ώστε να αποτελέσει αυτοτελές μουσικό έργο.

Η ιστορία των τραγουδιών χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Στο πρώτο μέρος (1-3): Αυτός ο Γιώργος γεννιέται στην κατοχή. Η σόουγουμαν Τίταρίτα Τίτα Φόνε, Τίτα Πε επιθυμεί την εξαφάνισή του. Φυγή στην Αίγυπτο. Η Σοφία Βέμπο σώζει. Στο δεύτερο μέρος (4-8): Αυτός ο Γιώργος στη μεταπολεμική Ελλάδα ελπίζει, μεγαλώνει, παίζει και εκπαιδεύεται. Στο τρίτο μέρος (9-12): Αυτός ο Γιώργος πάει φαντάρος, απολύεται, πάει σινεμά, βγαίνει στην πίστα, ιδρύει σχολή ρούμπας κατά της αρχής, εν καιρώ δικτατορίας. Στο τέταρτο μέρος (13-16): Αυτός ο Γιώργος στην πίστα του.

Ο Γιώργος Μαρίνος έκανε τη πρώτη του εμφάνιση το 1962, στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι. Στη θεατρική παράσταση και στο δίσκο που κυκλοφόρησε τραγούδησε το ομότιτλο τραγούδι: «Κάθε κήπος έχει μια φωλιά για τα πουλιά / κάθε δρόμος έχει μια καρδιά για τα παιδιά…».

Ο Νίκος Γκάτσος έγραψε για το Γιώργο Μαρίνο ένα κύκλο τραγουδιών με τίτλο «Η παγωμένη θεατρίνα» (1981-1991), που θα μελοποιούσε ο Μάνος Χατζιδάκις και που δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει. Επίσης, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Νίκος Γκάτσος έγραψαν για το Γιώργο Μαρίνο και για τις ανάγκες ενός προγράμματός του το τραγούδι «Έλα σε μένα», που κυκλοφόρησε το 1983 στον δίσκο της «Πορνογραφίας».

Η δισκογραφική συνεργασία του Γιώργου Μαρίνου με το Σταμάτη Κραουνάκη άρχισε το 1983 στον δίσκο «Μόνο άντρες», σε στίχους Κραουνάκη, Γιώργου Παυριανού, Γιώργου Ευσταθίου και Λίνας Νικολακοπούλου. Οι δυο τους συναντήθηκαν, ξανά, το 1984 «Στον αστερισμό της Μέδουσας», μια ζωντανά ηχογραφημένη παράσταση σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και κείμενα του Γιάννη Ξανθούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: