30 Ιουν 2009
«έχω ταξίδια τώρα πια...»
Ανήκω σε αυτούς...

Τέλος, υπάρχουν μερικοί, ακόμα πιο λίγοι, που δεν τους θέλγει ούτε η μέσα ούτε η έξω γεωμετρία. Τους αρέσει το τυχαίο, οι τολμηροί συνδυασμοί, το αγεωμέτρητο. Οι φάτσες που έχουν πάνω τους, σαν τατουάζ, τα ίχνη της ζωής -το τράβηγμα της μοίρας. Όχι απαραίτητα ουλές. Αλλά κάτι ιδιωματικό, τη χαρακιά που από μέσα της αναδύεται η προσωπικότητα: κάτι αλησμόνητο. Ακανόνιστες φακίδες, σαν μπόρα στον αριστερό κρόταφο. Ένα λακκάκι στο σαγόνι. Η σπασμένη μύτη του Μπράντο. Κάτι ψευδό στην ομιλία. Το τρέκλισμα που είχε στο βηματισμό η Πλαθ. Σημάδια της μικρής μοίρας που κυβερνά τον καθένα μας. Συγκινητικά. Αταίριαστα. Κι εντέλει καλλιτεχνικά.
Ανήκω σε αυτούς. Πιστεύω ότι η εξέλιξη της τέχνης, αν μη τι άλλο, είναι μια διαδοχή από θεϊκές ασυμμετρίες».
Στάθης Τσαγκαρουσιάνος
29 Ιουν 2009
Love Her


Στα γενέθλιά της, τι αντίδωρο να βρω για τα όσα της «χρωστάω»; Για τα όσα μου είπε, μέσα απ’ τους στίχους της, τόσο πειστικά, τόσο κανονικά και τόσο αληθινά… Για τα όσα μου φανέρωσε, μέσα από τις ρίμες της, που κόβουν σαν μαχαίρι… Για τα όσα μου έμαθε, μέσα απ’ την «ακριβή» της τη γραφή, μέσα απ’ τις ανάσες και τις σιωπές της κάθε λέξης…
Με το Λόγο της, τα έσω σκοτάδια μου τα φωτίζει αλλιώς… Και την προσωπική μου άβυσσο κάποιες φορές μπορεί να την κάνει σκόπιμα πιο χαοτική, ξέρει όμως που βρίσκεται το φως και πως μπορεί να με κάνει κοινωνό του…
27 Ιουν 2009
«πίξελ»

25 Ιουν 2009
«Ναδίρ»

Μουσική: Στάμος Σέμσης
Στίχοι: Ιφιγένεια Γιαννοπούλου
Τα τραγούδια του δίσκου:
«Ναδίρ»
«Επιστροφή»
«Η ζωή στο πλάι»
«Πετώντας το κλειδί»
«Νυχτερινός χορός»
«Τι σου χρωστάω»
«Παραμύθι»
«Σε χρόνο ραγισμένο»
«Συνεπιβάτες»
«Η ζωή μου»
Ερμηνεία: Τάνια Τσανακλίδου
Εξώφυλλο: Γιώργος Σταθόπουλος
Στη μνήμη της Ιφιγένειας…
Αρλέτα live

Μια συναυλία με άρωμα τσάι γιασεμί και διάθεση ανακεφαλαίωσης! Μια μοναδική τραγουδοποιός αφήνει τα συνηθισμένα της λημέρια -το κέντρο και τα Εξάρχεια- και ανηφορίζει στο θέατρο Παπάγου για μία συναυλία - καλειδοσκόπιο σε σαράντα χρόνια δισκογραφικής παρουσίας.
Η Αρλέτα, η ιδανική ερμηνεύτρια ενός ολόκληρου μουσικού ρεύματος, η φωνή με την οποία ενηλικιώθηκε μια ολόκληρη γενιά στα '80ς, επιστρέφει στη σκηνή για μία μοναδική καλοκαιρινή συναυλία. Μαζί της ο Χρήστος Θηβαίος και ο Γιώργης Χριστοδούλου για αναπάντεχα ντουέτα και άλλες μουσικές εκπλήξεις!
Και πάλι Χαίρετε...
Τρεις λέξεις μαγικές. Η κυρία που κρύβεται πίσω τους χωράει σε τρεις συλλαβές, αλλά η καριέρα της δύσκολα χωράει σε λίγες λέξεις. Αρλέτα: τέσσερις δεκαετίες στη δισκογραφία, είκοσι άλμπουμ στις αποσκευές της. Από το 1966 και την πρώτη της ηχογράφηση, η Αρλέτα συναντήθηκε με μεγάλους συνθέτες, όπως Σπανός, Χατζιδάκις και Θεοδωράκης, ενώ το 1981 ακολούθησε ο πρώτος δίσκος με δικά της τραγούδια (Ένα καπέλο με τραγούδια). Αυτό το φθινόπωρο, μετά από δεκαπενταετή σχεδόν απουσία, η Αρλέτα δίνει ραντεβού με το μουσικόφιλο κοινό στα δισκοπωλεία με ένα άλμπουμ με καινούργια και παλιότερα κομμάτια!
Η Αρλέτα ανεβαίνει στη σκηνή γεμάτη ενέργεια και ευγνωμοσύνη για την αγάπη του κόσμου που την εμψύχωσε και τη βοήθησε να ξεπεράσει την πρόσφατη μεγάλη περιπέτεια της υγείας της.
Κηποθέατρο Παπάγου
Δευτέρα 13 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ
Τιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ
24 Ιουν 2009
«...στ’ ανήξερο καλοκαίρι»

σκορπάει μελάνι
και σβήνει λιμάνι, σβήνει ρότα, φάρους κι ακτή
και ποιας πυξίδας η μαύρη λεπίδα
θα δείξει ελπίδα
μιας άγνωστης γης προσμονή.
Κεραυνός κι αστραπή
ξάφνου στ’ ανήξερο καλοκαίρι
η κακιά η στιγμή
φίδι, σκορπιός, μαχαίρι
στην καρδιά μου όρμησε να τη φαρμακώσει.
Κεραυνό κι αστραπή
ελπίζει πια η ζωή μας στο θαύμα
άγγελο της χαράς και εκδικητή αντάμα
τους ανθρώπους που χωρίσαν πάλι να ενώσει.
Πες ποιος πλανήτης σαν μαύρος μαγνήτης
μας εξουσιάζει και μας εκτροχιάζει
τα όνειρά μας κλέβει κρυφά
πες μου ποια δίνη μας κρύβει την πρύμνη
σε ποια μαύρα βράχια
στης μοίρας τα δίχτυα οδηγεί.
Τίτλος: «Κεραυνός κι αστραπή».
Μουσική - Στίχοι: Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Τραγούδι: Παντελής Θαλασσινός.
«Λόγω τιμής»


Λόγω τιμής…
23 Ιουν 2009
«στη δίνη του έρωτα...»

22 Ιουν 2009
Για το Μάνο Χατζιδάκι


21 Ιουν 2009
το απουσιολόγιο

20 Ιουν 2009
3 και σήμερα!!!
19 Ιουν 2009
τη Μελίνα
18 Ιουν 2009
«Αυτός, ο Γιώργος»

Αυτός ο Γιώργος είναι ο σόουμαν Γιώργος Μαρίνος. Αυτός ο δίσκος κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1991 από το «Σείριο», τη δισκογραφική εταιρία που ίδρυσε και διηύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκις. Τα μουσική των τραγουδιών έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης και τους στίχους η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Γιάννης Ξανθούλης και ο Σταμάτης Κραουνάκης. Μαζί με το Γιώργο Μαρίνο τραγούδησε η Άννα Παναγιωτοπούλου. Στην ενορχήστρωση και στη διεύθυνση της ορχήστρας ο Νίκος Δανίκας.
Αυτός ο δίσκος είναι μια μουσική ιστορία για τον αρτίστα Γιώργο Μαρίνο, γραμμένη με χιούμορ και με φαντασία, με σαρκασμό και με τρυφερότητα, με σατιρικές και με δραματικές στιγμές. Αυτός ο δίσκος ολοκληρώθηκε μετά από παραγγελία του Μάνου Χατζιδάκι, ώστε να αποτελέσει αυτοτελές μουσικό έργο.
Η ιστορία των τραγουδιών χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Στο πρώτο μέρος (1-3): Αυτός ο Γιώργος γεννιέται στην κατοχή. Η σόουγουμαν Τίταρίτα Τίτα Φόνε, Τίτα Πε επιθυμεί την εξαφάνισή του. Φυγή στην Αίγυπτο. Η Σοφία Βέμπο σώζει. Στο δεύτερο μέρος (4-8): Αυτός ο Γιώργος στη μεταπολεμική Ελλάδα ελπίζει, μεγαλώνει, παίζει και εκπαιδεύεται. Στο τρίτο μέρος (9-12): Αυτός ο Γιώργος πάει φαντάρος, απολύεται, πάει σινεμά, βγαίνει στην πίστα, ιδρύει σχολή ρούμπας κατά της αρχής, εν καιρώ δικτατορίας. Στο τέταρτο μέρος (13-16): Αυτός ο Γιώργος στην πίστα του.
Ο Γιώργος Μαρίνος έκανε τη πρώτη του εμφάνιση το 1962, στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι. Στη θεατρική παράσταση και στο δίσκο που κυκλοφόρησε τραγούδησε το ομότιτλο τραγούδι: «Κάθε κήπος έχει μια φωλιά για τα πουλιά / κάθε δρόμος έχει μια καρδιά για τα παιδιά…».
Ο Νίκος Γκάτσος έγραψε για το Γιώργο Μαρίνο ένα κύκλο τραγουδιών με τίτλο «Η παγωμένη θεατρίνα» (1981-1991), που θα μελοποιούσε ο Μάνος Χατζιδάκις και που δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει. Επίσης, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Νίκος Γκάτσος έγραψαν για το Γιώργο Μαρίνο και για τις ανάγκες ενός προγράμματός του το τραγούδι «Έλα σε μένα», που κυκλοφόρησε το 1983 στον δίσκο της «Πορνογραφίας».
Η δισκογραφική συνεργασία του Γιώργου Μαρίνου με το Σταμάτη Κραουνάκη άρχισε το 1983 στον δίσκο «Μόνο άντρες», σε στίχους Κραουνάκη, Γιώργου Παυριανού, Γιώργου Ευσταθίου και Λίνας Νικολακοπούλου. Οι δυο τους συναντήθηκαν, ξανά, το 1984 «Στον αστερισμό της Μέδουσας», μια ζωντανά ηχογραφημένη παράσταση σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και κείμενα του Γιάννη Ξανθούλη.
17 Ιουν 2009
«Η ανοσία της άγνοιας»
16 Ιουν 2009
To «Δεύτερο Πρόγραμμα» στο Πωγώνι

Ο τελετουργικός του χαρακτήρας είναι σαν χορικό με τον κορυφαίο που προλογίζει και τον χορό που ακολουθεί και ολοκληρώνει τα ποιητικά και μουσικά θέματα.
Αυτός που παίρνει -αρχίζει το τραγούδι- λέγεται παρτής, ακολουθεί ο γυριστής που το γυρίζει μελωδικά και οι ισοκράτες που κρατούν το ίσο και εμπλουτίζουν το σύνολο αρμονικά. Παρασκευή 19 Ιουνίου, 9 το βράδυ, το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας εκπέμπει από την ακριτική Πωγωνιανή.
Επιμέλεια - παρουσίαση: Φεβρωνία Ρεβύνθη.
14 Ιουν 2009
Στις 15 Ιουνίου του 1994...
Love him...
Ο Μάνος Χατζιδάκις έφυγε προς τ’ άστρα στις 15 Ιουνίου του 1994… «Σαν έτοιμος από καιρό»… Ήταν απόγευμα Τετάρτης… Ετάφη στο κοιμητήριο της Παιανίας, σε τάφο που είχε επιλέξει όσο ζούσε, μακριά από παράτες και λόγους δεκάρικους…
Γιατί αγαπώ το Χατζιδάκι; Γιατί μας έδειξε το δρόμο για να πορευτούμε. Δρόμο ποίησης, έρωτα, ελευθερίας… Πέρα και μακριά από καθετί ψεύτικο, γερασμένο, δήθεν, συμβιβασμένο, φτηνό…
13 Ιουν 2009
Εις τέχνην αιώνιον…

Γιατί «άγιασε» ο Χατζιδάκις; Γιατί κοινώνησε απ’ το ποτήρι του έρωτα… Εις ζωήν αιώνιον… Εις τέχνην αιώνιον…
12 Ιουν 2009
Λείπει...

Δεκαπέντε χρόνια μετά, όλα δείχνουν λιγότερα…
Το παρήγορο, όμως, είναι ότι οι νέοι άνθρωποι τον ανακαλύπτουν καθημερινά… Γουστάρουν την ελευθερία του… Δανείζονται απ’ το όνειρο που μας κληροδότησε… Και τον ερωτεύονται με πάθος…
«Μουσική Κιβωτός»

8 Ιουν 2009
Μάνου Χατζιδάκι: «Μελαγχολία Ωδείου»

Ήταν γραμμένο με κιμωλία πάνω στις σκονισμένες
πλάκες του δρόμου
«Είμαι σπουδαστής του Ωδείου
Βοηθήστε με παρακαλώ να σπουδάσω»
Ήταν πολύ όμορφος
Για να τον ευνοεί η Μουσική
Κ’ ήτανε φανερό πως ήταν σχέδιο
Το βράδυ οι φίλοι τα κορίτσια το κρασί
Και αύριο
«Είμαι σπουδαστής του Ωδείου
Βοηθήστε με παρακαλώ να σπουδάσω»
Και τι με νοιάζει;
Θα του μιλούσα για Μουσική
Θα του μιλούσα για χρήματα
Θα του μιλούσα για μας τους δύο
Όμως δεν τόλμησα
Γιατί στα μάτια του
Κείνη την ώρα ήταν το σχέδιο
Το βράδυ θα ήταν η ζωή
Κ’ εγώ δεν ήμουν
Ούτε στο σχέδιο
Ούτε στη ζωή του
Στο Λυκαβηττό...
Κι ακολουθούν:
22 Ιουνίου: Καβάλα - Εθνικό Στάδιο
24 Ιουνίου: Θεσ/νίκη - Θέατρο Γης
25 Ιουνίου: Βέροια - Θέατρο Άλσους
4 Ιουλίου: Όλυμπος - Φεστιβάλ Νέων Αγίας Άννας
18 Ιουλίου: Κερατέα - Δημοτικό Στάδιο
24 Ιουλίου: Χαλκίδα - Κάστρο Χαλκίδας
1 Αυγούστου : Σίβιρη - Αμφιθέατρο Σίβιρης
7 Αυγούστου: Καλάβρυτα
13 Αυγούστου: Νικίτη Χαλκιδικής - Γήπεδο Νικίτης
15 Αυγούστου: Φέρες - Δημοτικό Στάδιο
21 Αυγούστου: Σπάρτη - Σαϊνοπούλειο Θέατρο
3 Σεπτέμβρη: Αθήνα - Ωδείο Ηρώδου Αττικού
7 Σεπτέμβρη: Βόλος - Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου
8 Σεπτέμβρη: Λάρισα - Κυποθέατρο Αλκαζάρ
6 Ιουν 2009
Μαλβίνα
Η Μαλβίνα ανήκει στο προσωπικό μου αγιολόγιο. Της ανάβω κεριά στα μανουάλια της μνήμης και της καίω λιβάνια κάτι απομεσήμερα καλοκαιριού, όταν έρχεται στα όνειρά μου.
Η Μαλβίνα άγιασε γιατί μάτωσε. Κάηκε. Γυμνώθηκε. Άφησε τις πληγές της ανοιχτές. Δεν φτιασίδωσε το πρόσωπό της. Έκρυψε τα φανερά και άφοβα αποκάλυψε τα έσω. Ο βίος της υπηρέτησε τον έρωτα και την ποίηση με τον ίδιο απαιτητικό, βασανιστικό και παθιασμένο τρόπο. «Τρόπο» αγιοσύνης…
5 Ιουν 2009
«…μα πιο πολύ, η όψη της μητέρας μου»

όταν γυρνώ αργά το βράδυ και τη βρίσκω
μ’ ένα βιβλίο στο χέρι να προσμένει
βουβή, ξαγρυπνισμένη και χλομή».
Στίχοι του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, από τις «Τύψεις» του Μάνου Χατζιδάκι. Με την ερμηνεία του Ανδρέα Καρακότα, αλλά και του ίδιου του Χατζιδάκι στα «Τραγούδια της αμαρτίας» (Η αμαρτία είναι Βυζαντινή και ο έρωτας αρχαίος), εν έτει 1992.
«…Μα πιο πολύ, η όψη της μητέρας μου»… «Η μητέρα μου είναι γλυκιά και τρυφερή και μ’ αγαπάει», γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις στο κείμενο που συνοδεύει το ορχηστρικό του «Προσωπογραφία της μητέρας μου» στο «Χαμόγελο της Τζοκόντα». Και συνεχίζει:
«Θα ’θελε να ’χε σταματήσει ο χρόνος εκείνη τη στιγμή που μ’ έχει αντίκρυ της και με κοιτάζει. Γνωρίζω εκείνη τη στιγμή καλά, μα δεν μπορώ ούτε μπορεί να τηνε σταματήσει. Κι έτσι θα μείνει πάντα στη μνήμη μας, ευγενική και τρυφερή να καρτεράει μια δυο στιγμές που πέρασαν, μια δυο στιγμές που έζησα μοναδικά για εκείνη».
«Η μητέρα μου ήταν από την Αδριανούπολη», -αναφέρει αλλού ο Χατζιδάκις- «κόρη του Κωνσταντίνου Αρβανιτίδη, και ο πατέρας μου απ' την Μύρθιο της Ρεθύμνου, απ' την Κρήτη. Είμαι ένα γέννημα δύο ανθρώπων που καθώς γνωρίζω δεν συνεργάστηκαν ποτέ, εκτός απ΄ την στιγμή που αποφάσισαν την κατασκευή μου. Γι' αυτό και περιέχω μέσα μου χιλιάδες αντιθέσεις κι όλες τις δυσκολίες του Θεού. Όμως η αστική μου συνείδηση, μαζί με τη θητεία μου την λεγόμενη«ευρωπαϊκή», φέραν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα…».
4 Ιουν 2009
«Ο Λαχειοπώλης τ’ ουρανού»

Το λέω για να τ’ ακούν οι νέοι, και να σκορπίσουν τα λαχεία τους κι αυτοί, όπου μπορέσουν κι όπου βρουν. Να μην τ’ αφήσουν κέρδος στους πολλούς. Έτσι τουλάχιστον, θα κατακτήσουμε τη δυνατότητα να μας φοβούνται. Ποιους; Εμάς, τους ποιητές. Μια και δεν είναι δυνατό να μας εντάξουν στα συρτάρια τους, σ’ ό,τι μπορούν να ελέγξουνε και να προβλέψουν οι ανερχόμενοι πολλοί.
Τους φοβερίζει η άρνησή μας να δεχτούμε φάκελο, κατάταξη, τάξη κι αριθμό. Τους φοβερίζει η άρνησή μας να ενταχθούμε στις ομάδες αυτών που όταν κοιμούνται, τα χέρια τους είναι από μέσα ή απ' έξω από το πάπλωμα. Γιατί τα χέρια τα δικά μας την ώρα του ύπνου, ζωγραφίζουν ελεύθερα τους ανέμους, με χρώματα και με σχηματισμούς πτηνών, και μας τοποθετούν παντοτινά μες στους αιώνες, με την αθάνατη κι ερωτική μορφή του Λαχειοπώλη τ' Ουρανού».
Μάνος Χατζιδάκις,
από «Τα σχόλια του Τρίτου».
«Για τη σωτηρία της καρδιάς, τίποτα;»

Λίνα Νικολακοπούλου