5 Απρ 2009

«Τραγούδια για μικρές εβδομάδες»

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1996, σε μουσική και ενορχήστρωση του Δημήτρη Μαρκατόπουλου και στίχους του Χρήστου Παπαδόπουλου. Τραγουδά ο Μανώλης Χατζημανώλης.

Τα τραγούδια των
«Μικρών εβδομάδων»:
1.
Έναρξη
2. Το δικό μου φεγγάρι
3. Μοναξιά στην εθνική οδό
4. Πρόσχημα (Στίχοι: Γιάννης Τσατσόπουλος)
5. Παναγιά μου
6. Εκ περιτροπής
7. Απόψε άργησα (Συμμετέχει η Γεωργία Ψωμά)
8.
Κουρσάρικο
9. Του Καΐρου
10. Βαρύ απωθημένο (Στίχοι: Γιάννης Τσατσόπουλος)
11.
Νοσταλγώ
12. Το φάντασμα του κόσμου
13. Αιρετικό

O Δημήτρης Μαρκατόπουλος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Αγώνες ελληνικού τραγουδιού, που είχαν διοργανωθεί το 1991 στην Καλαμάτα από τον Μάνο Χατζιδάκι. Το 1996 δισκογραφήθηκαν τα «Τραγούδια για μικρές εβδομάδες», ενώ το 2001 κυκλοφόρησαν από το «Σείριο» «Τα τραγούδια του χαμένου ποιητή» του Δημήτρη Μαρκατόπουλου, σε στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου και Γιάννη Τσατσόπουλου, με τον Παντελή Θεοχαρίδη.

Μια γνωριμία με το στιχουργό Χρήστο Παπαδόπουλο… σε πρώτο πρόσωπο:
«Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, σε μια γειτονιά της Άνω Τούμπας το 196... Μέχρι το ’97 κατοικούσα Θεσσαλονίκη. Απο τότε και ως σήμερα κατοικώ στην Αθήνα, όπου κι εργάζομαι ως δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο.
Το πρώτο μου στιχάκι το έγραψα σε ηλικία 11 ετών… Τα πρώτα βήματα έγιναν, όταν γνώρισα το Δημήτρη Μαρκατόπουλο, το 1985. Θεωρήσαμε ότι δεν ήμαστε έτοιμοι κι εγκαταλείψαμε την προσπάθεια για να επανέλθουμε δριμύτεροι το 1991. Αποτέλεσμα της συνεργασίας μας περισσότερα απο 100 τραγούδια στο συρτάρι, αλλά και αρκετά βραβεία και δισκογραφικές παρουσίες…
Σημαντική στιγμή που έζησα, ωστόσο, με αφετηρία το τραγούδι, ήταν η γνωριμία μου με τον Μάνο Χατζιδάκι στις 11/11/92, με αφορμή Τα τραγούδια του χαμένου ποιητή, που κυκλοφορούν τελικά εννέα χρόνια αργότερα…»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: