3 Απρ 2009

«Δεκαπέντε Εσπερινοί»

Ο δίσκος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1964. Το 1998 συμπεριλήφθηκε σε μια κασετίνα, που περιείχε, σε νέα ηχητική επεξεργασία, τέσσερα, ακόμη, έργα του Μάνου Χατζιδάκι: «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», «Ο σκληρός Απρίλης του ’45», οι «Πασχαλιές μέσα από τη νεκρή γη» και «Η Άλλη αγορά», όπου ο Νίκος Κηπουργός διασκεύασε μελωδίες του συνθέτη.

Τα μουσικά μέρη του δίσκου:
1. Τα παιδιά του Πειραιά
2. Έγινε παρεξήγηση
3. Νυχτερινός περίπατος
4. Κυρ – Μιχάλης
5. Κάθε κήπος έχει (Οδός Ονείρων)
6. Το πάρτυ
7. Η τιμωρία
8. Υμηττός
9. Το φεγγάρι είναι κόκκινο
10. Ευρυδίκη
11. Κυρ – Αντώνης
12. Φέρτε μου ένα μαντολίνο
13. Ο ταχυδρόμος πέθανε
14. Η πέτρα
15. Το τριαντάφυλλο

Ο Μάνος Χατζιδάκις σημειώνει για τους «Δεκαπέντε Εσπερινούς»:
«Εσπερινός, σημαίνει ευλάβεια Ήλιου, καθώς γυρίζει ευαίσθητος μέσα στην πόλη, γεμάτος από τις αναμνήσεις των ετών, που τέλος γέρνει στο πλάι ν’ αποκοιμηθεί, αφήνοντας τριγύρω του ηχώ φωτός, αποκαλυπτικές διαθέσεις και μια λεπτότατη ευωδιά αγάπης.
Με «Δεκαπέντε Εσπερινούς» συλλέγω την σκορπισμένη ευαισθησία μου και σας την παραδίδω έτσι όπως γεννήθηκε, στ’ αληθινό της βάθρο, εκεί που οι έμποροι δε θα μπορούν να της χαλάν την όψη»
.

Οι «Δεκαπέντε Εσπερινοί» αποτελούν την ορχηστρική παρουσίαση γνωστών τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι από τον κινηματογράφο και το θέατρο. Μουσικές από το φιλμ «Ποτέ την Κυριακή» (1, 2, 3), από τη θεατρική «Οδό Ονείρων» (4, 5, 6), από την ταινία «Η Λίζα το ’σκασε» (8), από τη «Στέλλα» (9), από το θεατρικό έργο «Ευρυδίκη» (10), από το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» (12, 13, 14), από τη «Δόνα Ροζίτα» (15), καθώς και δύο τραγούδια από το δεύτερο και το τρίτο Φεστιβάλ Τραγουδιού (7, 11).

Το εξώφυλλο του δίσκου είναι έργο του Γιάννη Τσαρούχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: