23 Δεκ 2008

Μάνος Χατζιδάκις, «τα Χριστούγεννα…»

«Ο κόσμος πια δεν είναι μαγικός. Και τα Χριστούγεννα, μια οργανωμένη μηχανή… Έτσι ο Χριστός γεννιέται σιωπηρώς. Κανείς δεν τον αναζητά, κανείς δεν τον εσκέφτεται κι έρχεται μόνος σιωπηλός για να πεθάνει μόνος… κι αυτό τ’ αστέρι της βηθλεέμ, τι θέλει πάλι κι ήρθε ετούτη τη χρονιά… Α! τα Χριστούγεννα, δεν είναι φέτος ούτε για τα παιδιά. Άλλωστε απέκτησαν και αυτά, χάρις στην βιομηχανικήν ανάπτυξη, μιαν εντελώς προσωπική μυθολογία που απέχει χιλιάδες μέτρα από τη μυθολογία της γέννησης του Χριστού…
Η σιωπηλή αυτή γέννηση, μέσα στον άσχετο και θορυβούντα κόσμο μας, φαντάζει ακόμα πιο ιερή και πιο σημαδιακή, από την γραφική των τυπικών χριστιανών, που εννοούν να βλέπουν τον Χριστό, Θεό απ’ τη γέννησή του, εξ αρχής, κι όχι μετά, στον θάνατο, στο τέλος, στην κατάληξή του».
Μάνος Χατζιδάκις, Κυριακή 23 Δεκεμβρου 1979. Από «Τα Σχόλια του Τρίτου», εκδόσεις «Εξάντας».
(Η γέννηση, έργο Αγήνωρος Αστεριάδη είναι δανεισμένη από το blog της Ιδιωτικής Οδού... Καλά Χριστούγεννα, Παναγιώτη...)

2 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Kαλή χρονιά, αγαπητέ μου Αλέξη, από την Κωνσταντινούπολη.
Περιττό να δου πω ότι "μ'έστειλες" με το κείμενο Χατζιδάκι, που το ξέρω από παλιά και πάντα με συγκινεί για την κοφτερή του αλήθεια!
Να 'σαι πάντα καλά!

alexis l. είπε...

Μας "στέλνει" ακόμα ο Μάνος Χατζιδάκις Παναγιώτη μου, 15 χρόνια μετά τη φυγή του προς τ' άστρα, με την αλήθεια και την ιδιαίτερη ματιά του, την τόσο καθαρή, τόσο ποιητική και τόσο διευσδυτική.
Παρακολουθώ καθημερινά τις μέρες σου στην Πόλη... Και σε ζηλεύω είν' η αλήθεια... Το βλέμμα μου και η καρδιά μου -και τούτες τις μέρες- είναι στραμμένα στη Μητέρα Εκκλησία και στον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας... Σέβη και ευχές...