Πρωτοχρονιά παραμονή σε βλέπω που κοιμάσαι στου ονείρου σου τη μουσική ευτυχισμένος να ’σαι Τον ύπνο σου ζεσταίνουνε κι ας είναι η νύχτα κρύα τα δώρα που σε καρτερούν από την Καισαρεία.
Για σένα ο κόσμος κι ο καιρός δεν λιώνουν σαν τους πάγους Έχεις Χριστό και Παναγιά, αστέρι και τρεις μάγους Έχεις το ψέμα της γιορτής και τη φωτιά της νιότης Πρίγκιπας είσαι και φτωχός, προσκυνητής και ιππότης.
Πώς να σου πω πως δεν υπάρχει Αγιοβασίλης; Σε ποιον το γράμμα σου θα στείλεις Για να ζητήσεις τα παιχνίδια που αγαπάς Όταν μονάχος σου στη γη θα περπατάς Παντού κλεισμένες πόρτες θα χτυπάς Χρήμα και χρόνο πάντα θα χρωστάς Κι αγάπη δανεική θα οφείλεις Πώς να σου πω πως δεν υπάρχει Αγιοβασίλης;
Πρωτοχρονιά παραμονή ακόμα ένας χρόνος Άλλο ένα βήμα στα τυφλά ένας ακόμα πόνος Θα ’ρθουν πολλά κι άλλα πολλά, ατέλειωτη θητεία Ταξίδι ωραίο η ζωή, σπουδή και μαθητεία.
Να το θυμάσαι, είσαι παιδί, κι αν θες παιδί να μείνεις Κρύψε στη μέσα σου ψυχή πίσω σου όσα αφήνεις Για να τα βρεις έναν καιρό μπροστά σου φωτισμένα Και μες στης μνήμης τον σωρό να θυμηθείς κι εμένα.
Πρωτοχρονιές σε χρόνους άλλους πρωτοχρονιές με τους μεγάλους μικρός εσύ, μικρός κι ο χρόνος αλλάζατε κι οι δυο συγχρόνως.
Λίγο μετά, στα δεκαεφτά με τους γονείς σου ήσουν πάλι μα αισθανόσουν ήδη απών σε συντροφιά συμμαθητών το σπίτι σου έχανε εξουσία κι ο χρόνος την κρυφή του ουσία.
Ύστερα γιόρταζες με φίλους σ’ ένα δωμάτιο καπνού το θαύμα πάλι ήταν αλλού στις παιδικές πρωτοχρονιές σου στον χρόνο που άλλαζε μαζί σου πριν μεγαλώσει η αντίστασή σου.
Τώρα τι κλαις και τι γκρινιάζεις πρωτοχρονιά είναι και γιορτάζεις την λίγη πίστη του ενηλίκου στην παιδική ανατολή του. Πρωτοχρονιές, γιορτές του χρόνου πρωτοχρονιές του ραδιοφώνου πως θα τις γιόρταζες εσύ τώρα που έχεις το κλειδί;
Μικρό κλειδί και σ’ οδηγάει σ’ ένα παράσπιτο στο πλάι σ’ ένα μικρό - μικρό πλανήτη πλάι στο μεγάλο άδειο σπίτι.
Πάει ο καιρός που οι δικοί σας σκηνοθετούσαν τη γιορτή σας και είσαι συ που πρέπει τώρα να υψώσεις της γιορτής τα δώρα.
Ποιος θα νοιαστεί και ποιος θα παίξει χρονοποιός ας είναι η λέξη γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα κι εμείς τους δίνουμε ένα σχήμα.
Τις «Πρωτοχρονιές του ραδιοφώνου» έγραψε ο Διονύσης Σαββόπουλος και υπάρχει στο cd του «Σαββόραμα», από ζωντανή ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρωτοκυκλοφόρησαν, βέβαια, με το άλμπουμ του Σαββόπουλου «Χρονοποιός», ως κρυμμένο track.
«Σου στέλνω τα δικά μου Χριστούγεννα και σου εύχομαι κάθε καλό, από καρδιάς». (Νίκος Μωραΐτης )
«Τα παιδικά τα τρίγωνα»:
Έβγαλα έξω την ψυχή μου για να πει τα κάλαντα στην πόρτα καθενός ανθρώπου Δεν ειν’ τα πράγματα όπως τότε τότε που σου τα 'λεγα με τη λατρεία ενός άλλου τρόπου
R: Τα παιδικά τα τρίγωνα ανοίξαν σε πολύγωνα Και πιάσαν τις γωνίες του κόσμου μόνα άτομα με μια γωνιά για πάτωμα και χίλιες αγωνίες
Ποιοι φόβοι σ’ έχουν κλείσει μέσα κι από μέσα με κοιτάς από της πόρτας σου το μάτι Πως να σε κάνω όπως πρώτα σα φωτιά να με κρατάς και να με ρίχνεις στο κρεβάτι
Χρόνια καλά, Νίκο... Με φως και αγάπη... Με έμπνευση και δημιουργία... Σ' ευχαριστώ από καρδιάς για το χριστουγεννιάτικο δώρο σου... Εύχομαι κάποια στιγμή να γίνει τραγούδι…
«Ένα άλλο βράδυ τον άκουσα να κλαίει δίπλα. Χτύπησα την πόρτα και μπήκα. Μου 'δειξε πάνω στο κομοδίνο ένα μικρό ξύλινο σταυρό. «Είδες -μου λέει- γεννήθηκε η ευσπλαχνία». Έσκυψα τότε το κεφάλι κι έκλαψα κι εγώ. Γιατί θα περνούσαν αιώνες και αιώνες και δε θα 'χαμε να πούμε τίποτα ωραιότερο απ' αυτό».
«Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε φίλος μου από τα χρόνια της νεότητάς μου, μες στην Κατοχή. Διδάσκει τη ζωγραφική μέσα και πέρα απ' τη Ζωγραφική. Μου έμαθε τη σημασία της λεπτομέρειας και την αξία της επιμονής στην τελική σύνθεση. Περιέχει όλες τις ανθρώπινες περιπέτειές του με την άνεση του Ευπατρίδη και του Ευγενούς. Δείγμα ενός νεοέλληνα με παράδοση. Μεγίστη κοινή στιγμή μας, οι Έξη Λαϊκές Ζωγραφιές, το 1950».
Μάνος Χατζιδάκις (Από το βιβλίο του «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι»)
Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο. Το 1997 έδωσαν την πρώτη τους συναυλία ως «Βόρειο Σέλας» με ρεπερτόριο από τραγούδια a cappella, χωρίς όργανα, βασισμένα μόνο στη φωνή. Ένας λόγος για την προτίμηση τους στο a cappella είναι το ότι τα περισσότερα τραγούδια τους είναι παραδοσιακά, καθιστικά - αφηγηματικά. Φυσικά ο κύριος όγκος των τραγουδιών τους παρουσιάζεται με τη συνοδεία κιθάρας, πιάνου και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. Καθώς ο στίχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα συγκεκριμένα τραγούδια, τα τραγουδάνε στην πρώτη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και εκφορά της. Το ρεπερτόριο τους αποτελείται από τραγούδια ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, πορτογαλέζικα fados, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, αμερικάνικο μπλουζ και τζαζ, αρμένικα, σεφαραδείτικα, πομάκικα και βουλγάρικα. Σ’ αυτό το ύφος κινείται και το πρώτο τους προσωπικό άλμπουμ «Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή», που περιλαμβάνει 16 τραγούδια, στην πλειοψηφία τους παραδοσιακά. Στο άλμπουμ συμμετέχει ο Χρήστος Θηβαίος (στο παραδοσιακό της Κ. Ιταλίας «Καληνύφτα»), ο Γιάννης Σπάθας (ηλεκτρική κιθάρα στα παραδοσιακά της Θράκης), ο Τάσος Καρακατσάνης (πιάνο) και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κλασική κιθάρα). Οι αδερφές Βουγιουκλή συνολικά τραγουδάνε σε πάνω από 20 γλώσσες και διαλέκτους, τις περισσότερες από τις οποίες κατανοούν αρκετά καλά. Όλα τα τραγούδια τους ξεχωρίζουν για την εκφραστικότητα τους και την αντοχή τους στο χώρο και στο χρόνο και τα δουλεύουν πολύ καιρό πριν να τα παρουσιάσουν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πράγματα που δεν φαίνονται στα πρώτα ακούσματα. Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τους Άβατον, πολλές φορές με τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Ψαραντώνη και τον Βασίλη Λέκκα. Από το 2004, συνεργάζονται με το Ερευνητικό Εργαστήρι Παραστατικών Τεχνών ALMA KALMA, υπό τον σκηνοθέτη - ερευνητή Γιάννη Μήτρου ως performers-τραγουδίστριες.
Οι αδερφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή την ερχόμενη Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, στις 21.15 το βράδυ, θα τραγουδήσουν στην πόλη μας, στην αίθουσα της Ζ. Π. Α. Ιωαννίνων. Την εκδήλωση διοργανώνει το ίδρυμα Κ. Κατσάρη. Μια μέρα μετά, θα εμφανισθούν στην Πρέβεζα…