25 Μαρ 2009

«Γράμματα στον Μακρυγιάννη και άλλα λαϊκά»

Τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου:
Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες
Χτυπώ την πόρτα του Θεού
Στην Ιθάκη
Είχες θάλασσες στα μάτια
Όσοι γυρίζουν τσακισμένοι
Μπορείς αν θέλεις
Τι τραγούδι να σου γράψω
Τα λαϊκά τραγούδια μου
Δειλινά στη Σπάρτη
Σε κάποιο μαγαζί
Αυτές οι ξένες αγκαλιές
Μου ’πες φεύγω μετανάστης


Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη «Lyra» το 1979, σε μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου και ενορχήστρωση του Τάσου Καρακατσάνη. Τους στίχους έγραψαν ο Μάνος Ελευθερίου και ο Μιχάλης Μπουρμπούλης (4, 7, 8, 9, 10). Τραγουδούν ο Αντώνης Καλογιάννης και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μετρούσε τέσσερα χρόνια στο ελληνικό τραγούδι, από το 1975 που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη δισκογραφική «Τετραλογία» του Δήμου Μούτση.
Το ’76 συνάντησε τον Ηλία Ανδριόπουλο, την ίδια χρονιά συνεργάστηκε ξανά με τον Δήμο Μούτση στην «Εργατική Συμφωνία», το ’77 κυκλοφόρησαν από την «Columbia» τα «Απλά τραγούδια» -ο πρώτος προσωπικός της δίσκος- και το ’79 με τους «Μπαξέδες» η φωνή της έφτασε σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Η πρώτη συνεργασία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη με τον Ηλία Ανδριόπουλο έγινε το 1976 στον «Κύκλο Σεφέρη», μαζί με το Νίκο Ξυλούρη. Το 1984 Πρωτοψάλτη και Ανδριόπουλος συνεργάστηκαν ξανά για τους «Προσανατολισμούς» σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.

Πολλά από τα τραγούδια του κύκλου «Γράμματα στο Μακρυγιάννη και άλλα λαϊκά», η Άλκηστις Πρωτοψάλτη τα τραγούδησε -μαζί με τα «Λαϊκά Προάστια» και τους «Προσανατολισμούς»- το Σεπτέμβριο του 1994 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και τη Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Το cd «Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη σε έργα του Ηλία Ανδριόπουλου», με τη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας, κυκλοφόρησε το 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια: