31 Μαρ 2009

Μάνος Χατζιδάκις, «Ο σκληρός Απρίλης του ’45»

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε τον Οκτώβριο 1972 και κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά από τον ΕΟΤ. Με τον παρόντα τίτλο πρωτοκυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1974 και επανακυκλοφόρησε, με νέα ηχητική επεξεργασία και αναλυτικό ένθετο, το Δεκέμβριο του 1998.

Τα μέρη του δίσκου:
1. Θα γυρίσει κι ο τροχός
2. Θα πάω εκεί στην Αραπιά (Η Μάγισσα της Αραπιάς)
3. Τα ματόκλαδά σου λάμπουν
4. Πήρα τη στράτα κι έρχομαι (Στρώσε μου να κοιμηθώ)
5. Ο καθρέφτης
6. Του Βοτανικού ο μάγκας
7. Μάγκας βγήκε για σεργιάνι
8. Μέσα στης ζωής τα μονοπάτια (Η Νυχτερίδα)
9. Κάτω στα λεμονάδικα
10. Βγήκα στου Βοτανικού τα πέριξ
11. Το πικραμένο αγόρι
12. Το δικό σου το μαράζι

Περιεχόμενο:
«Ο σκληρός Απρίλης του ’45» ήταν η διαφορετική ενορχηστρωτική προσέγγιση του Μάνου Χατζιδάκι σε μια σειρά ρεμπέτικων τραγουδιών, που γράφτηκαν από το Μιχάλη Σουγιούλ (1), το Βασίλη Τσιτσάνη (2, 4), το Μάρκο Βαμβακάρη (3), το Γρηγόρη Μπιθικώτση (6), τον Απόστολο Καλδάρα (7), το Δημήτρη Γκόγκο ή Μπαγιαντέρα (8), τον Ευάγγελο Παπάζογλου (9), το Στέλιο Κηρομύτη (10), τον Πρόδρομο Τσαουσάκη (11) και το Γιώργο Μητσάκη (12).
«Ο καθρέφτης» αποτελεί αυτοσχεδιασμό του Μάνου Χατζιδάκι ειδικά για την παρούσα έκδοση. Το εξώφυλλο είναι έργο του Γιάννη Μόραλη, ζωγραφισμένο ειδικά για το δίσκο (1974).

Ο Κώστας Ταχτσής γράφει, μεταξύ των άλλων, για το δίσκο: «Στο «Σκληρό Απρίλη του ’45», αναφορά σε στίχο απ’ την "Έρημη Χώρα"* του Τ. Σ. Έλιοτ, ο Μάνος Χατζιδάκις στο ’να κομμάτι μετά το άλλο, γυρίζει σε κείνες τις, για μας τουλάχιστο, κοσμογονικές μέρες της νιότης μας, όχι σ’ αναζήτηση κανενός «χαμένου καιρού», αλλά σε μια προσπάθεια να τις δει σ’ όλες τους τις δυνατές διαστάσεις: έτσι όπως ήταν στην πραγματικότητα, έτσι όπως νομίσαμε τότε ότι ήταν κι έτσι όπως θα τις βλέπαμε αν μπορούσαμε να τις δούμε απ’ την απόσταση που τις βλέπουμε τώρα. Ν’ ακούσει όλους τους τους ήχους. Όχι μόνο μπουζούκι και διπλοπενιά, αλλά και μπουζούκι ιδωμένο λίγο σα να ’ταν μαντολίνο, ύστερα και τα δύο μαζί εναλλάξ κι ανάμεσά τους και γκόνγκ και πένθιμα τύμπανα - τους ξερούς κρότους των πολυβόλων ενός συμφωνημένα καταδικασμένου αγώνα, λέω εγώ με το νου μου κι η απελπισμένη ρυθμική πορεία μιας νέας, αλλιώτικης προσφυγιάς… "Ο σκληρός Απρίλης του ’45" είναι ένα ρέκβιεμ σ’ εκείνο το ωραίο και τόσο γόνιμο νεανικό μας όραμα κι ίσως έτσι η ενδόμυχη υπόσχεση μιας το ίδιο γόνιμης χρήσης του λίγου χρόνου που μας μένει ακόμα».

*Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας
Μες απ’ την πεθαμένη γη τις πασχαλιές, σμίγοντας
Θύμηση κι επιθυμία, ταράζοντας
Με τη βροχή της άνοιξης ρίζες οκνές…
Η αρχή από την «Έρημη Χώρα» του Έλιοτ, σε μετάφραση του Γιώργου Σεφέρη, πρώτη έκδοση, «Ίκαρος», Ιούλιος 1936.

Δεν υπάρχουν σχόλια: